Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.03.2011 13:55 - Баба Ванга - пророк или магьосница?
Автор: ani101 Категория: Лични дневници   
Прочетен: 4328 Коментари: 2 Гласове:
4



автор: Христо Генчев

Hа 7 март 2011 г. група свещеници от Сливен поискаха 25 самообявили се врачки и "лечители" да бъдат отлъчени от църквата. На 13 март йеромонах Висарион "посегна" на две много известни имена - Ванга и Петър Дънов.

В развихрилата се дискусия се чуха какви ли не мнения от крайно положителни до сравнения с тъмно Средновековие и заплаха за невлизане в църква (“24 часа” - 15.03.2011).

Нека видим дали това възмущение е основателно, или не. Учението на Господ Исус Христос, проповядвано от християнската църква, е повече от еднозначно - всякакъв досег с окултизъм (occultus - скрит, т.е. търсене на "скрито знание" - хороскопи, нумерология, зодии, врачки, екстрасенси и т.н.) е грях. Един искрен служител на Исус Христос, какъвто би трябвало да бъде всеки свещеник и пастир, се изправя пред дилемата да си замълчи или да конфронтира хората с техния грях и да им даде възможност да се покаят.

Ако замълчи, църквата става параван за безброй злини. Ако изобличи греха, тя поема удари върху себе си. Когато съвестта ни проговори, ни се налага да изберем дали да замълчим, за да запазим, личния си интерес и комфорт, или да предприемем нещо.

Ако направим първото, не можем да спим, ако направим второто, ставаме мишена на упреци. В живота си съм правил и едното, и другото. Истината е, че спокойният сън е за предпочитане.

В българската история имаме примери както за първото, така и за второто. Спасението на българските евреи е до голяма степен заслуга на Българската православна църква, в редиците на която се намират достойни мъже, които не се поддават на политическия натиск и извършват това, което им повелява съвестта. Това са хора, опълчили се на всесилния държавен апарат на Третия райх!

Съвсем на другия полюс е ролята на църквата през последните десетилетия на комунистическа България и тежките години на прехода.

Мълчанието на църквата рефлектира не само върху нея, но и върху обикновените хора. Заниманието с хороскопи и зодии например лишава човека от ясен критерий за вземане на решения.

Попадналият в лабиринта от противоречащи си указания се лута и намира обяснение само за миналите си неуспехи но, не и база за правилен избор в живота. Дори един известен "ясновидец" беше "забравил" че, предсказаното от него земетресение в Хасково се отменя заради съвпадението с Великден. Какво остава за простосмъртната хоби-астроложка.

Пример за мен е една хубава, симпатична и образована приятелка, която години наред не може да се задоми въпреки че се съобразява точно с изискванията на зодиите. Не са и малко фирмите, където основният инструмент за назначаване е хороскопът на кандидата. Сами можем да си представим колко неефективни, глупави, безсмислени, а понякога и пагубни решенния се вземат ежедневно на тази база. В името на духовното здраве на хората църквата не само може, тя е длъжна да се изправи срещу това.

Остава открит въпросът - връщаме ли се в тъмното Средновековие, към лова на вещици и кладите за еретици? Не. Връща се свободната воля на хората.

Ако пазарувам в магазин, аз имам свободния избор да купя каквото намеря за добре. Това важи само ако съдържанието отговаря на опаковката.

Важното е ясно да се разграничи какво е християнство и какво - не. Когато понятията са размити ще има незапознати хора, които ще мислят, че, заниманията с хороскопи, посещенията при врачки и екстрасенси, нумерологията са съвместими с християнството.

Истината е, че не са. Всеки трябва да направи сам избора си. Съзнателно и без външен натиск. Т.е. на продукта окултизъм не бива да се слага опаковка християнство. Църквата би имала огромна вина, ако допусне да бъде използвана за алиби.

Напълно неразбираема от тази гледна точка е реакцията на художника Светлин Русев.  Той също ще се възмути, ако представя моя скица с химикалка за импресионизъм от началото на XX век. За хората, които искат да практикуват техните "странни" занимания, имам следния въпрос: "Защо непременно искате да минете за християни и ученици на Исус Христос?".

Силно вярвам, че Църквата в България ще преодолее миналите слабости и още по-активно ще работи за оздравяване на народа ни. Събитието от 7 март само подхранват моя оптимизъм. Радвам се за тези Божи служители, осмелили се да започнат да казват неудобните истини на народа ни. Радвам се, че са решили да живеят смело, а не комфортно.

ВАЖНО Е!

Сломена от негативния подбор, от желанието да бъде приета от другите църкви, от компромисите, от инфилтрацията на държавния апарат, от разцеплението -църквата в България не съумя да бъде съвестта на нацията, както трябваше да бъде. Тъжен пример за тази слабост на църквата е липсата на реакция през 2006 г., когато президентът Първанов награди "народен лечител" със знак на президента.

Христо Генчев е предприемач, син на известния урбанист арх. Христо Генчев



Тагове:   магия,   ванга,   окулт,


Гласувай:
4



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - Магьосница!
18.03.2011 13:57
Магьосница!
цитирай
2. informator - Много добра статия! Браво на а...
18.03.2011 13:58
Много добра статия!
Браво на автора!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: ani101
Категория: Лични дневници
Прочетен: 491926
Постинги: 99
Коментари: 605
Гласове: 2529
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031